OM FÖRESTÄLLNINGEN

Föreställningen (D)elvis Presley ges så att den anpassas till lokal och tillfälle.

Föreställningen har fungerat väl på Folkets Hus, teatrar, visklubbar, bygdegårdar, skolor och bibliotek. Premiären ägde rum i krogmiljö - med Vingåkers teaterförening som arrangör - för en nöjd publik.

Speltiden är ca 90 minuter - om så önskas uppdelad i två delar med paus.

(D)elvis Presley ges även som företagsspelning, liksom på t ex äldredagar då den anpassas efter publiken.

Ljudanläggning, med förstärkare från den aktuella tiden, används. För mer info och beställning klicka här!


Birger Schlaug lämnade politiken för mer än sju år sedan efter mer än 11 år som språkrör för Miljöpartiet de Gröna, som han var med att bilda. Han satt i riksdagen 1988-89, samt 1994-2001. Han har skrivit flera böcker, bland annat Svarta oliver och Gröna Drömmar samt Gud Älskar Att Färdas I En Rosa Cadillac som handlar om hans barndoms hjälte, Elvis Presley. Det finns mer än tusen biografier om Elvis, men Birgers bok är den enda som är skriven i jag-form, så att Elvis själv berättar. Vi kommer stjärnan in på livet, men också Södern och livet som var.

Fred Lane, som bland annat sjungit folksånger från de brittiska öarna och gjort sig känd för sina tolkningar av Dan Andersson och Nils Ferlin på engelska, har gett ut ett tjugotal album och cd-skivor. Han var en flitig gäst på visklubbar, skolor och kursgårdar under sjuttiotalet och har sedan dess rest i hela landet med olika föreställningar.

När Fred hade läst boken ringde han omedelbart till Birger och föreslog ett samarbete.

– Boken var så bra att jag ville göra något, säger Fred. Vi såg ju på Elvis musik på liknande sätt, så det har inte varit några svårigheter att välja låtar, mestadels av det mer bluesiga slaget.

- Fred försöker inte imitera Elvis; det finns alldeles för många som ägnar sig åt det. Vi har valt låtar som vi båda känner för, och han tolkar dem på på ett sätt som ligger ganska nära originalen - många av Elvis låtar var ju covers av sånger som svarta artister gjort.

Får vi höra Birger Schlaug sjunga? Svaret är nja. Det kanske blir några toner, men annars är det Fred som står för sång och musik, medan Birger står för pratet i en väl sammanflätad föreställning. Vi kommer att få uppleva 50- och 60-talen, som de såg ut både i USA och i Sverige. James Dean, bröderna Kennedy och Martin Luther King skymtar förbi i berättelsen - liksom striden här hemma mellan Elvis och Tommy.

Tillsammans gör Fred och Birger en annorlunda föreställning som både roar och oroar.

– Det var en hård tid i Södern, med rasism och segregation. Ur denna smältdegel föddes rocken ur gospel och blues, säger Birger. En ny art uppstod: tonåringar! Vi berättar historien på vårt sätt, med hjälp av musik vi älskar.

Vi kommer nära både människan och artisten Elvis, berättelsen tränger in i skivstudior och stunder av både glädje och frustration.

– Trots all glädje i föreställningen handlar det ju i grunden om en grabb som vart allt fattigare ju rikare han blev, säger Fred.