Inget dragspel till Finspångs äldredagar - utan Elvis och rock´n´roll!

Föreställningen (D)elvis Presley med Birger Schlaug och den brittiske sångaren Fred Lane kommer till Finspångs kommuns Äldredagar! Man uppträder i Folkets Hus den 13 september, redan vid 11-tiden på förmiddagen.

– Det är en publik som vet vad det handlar om, säger Birger Schlaug. Spelar man för glin under 50 så måste man förklara allt… Elvis skulle själv vara 72 år om han levt idag!


Birger Schlaug, som lämnade politiken för mer än sju år sedan, skrev en bok som kom ut förra hösten. Den hette Gud Älskar Att Färdas I En Rosa Cadillac och handlar om Elvis Presley och tiden som var. När Fred Lane, som bland annat gjort sig känd som engelsk tolkare av Dan Andersson och Nils Ferlin, läst boken ringde han omedelbart till Birger och föreslog ett samarbete.


– Boken var så bra att jag ville göra något, säger Fred. När vi talat om saken insåg vi att vi såg på Elvis musik på liknande sätt så det har inte varit några svårigheter att välja låtar, mestadels av det mer bluesiga slaget. Trots allt glädje i föreställningen handlar det ju i grunden om en pojke som blev fattigare ju rikare han blev...


Får vi höra Birger Schlaug sjunga? Svaret är nja. Det kanske blir några toner, men annars är det Birger som står för pratet och Fred för sång och musik. Vi kommer att få höra om 50- och 60-talen – både i USA och i Sverige.


- Det var en hård tid i Södern, med rasism och segregation. Ur denna smältdegel föddes rocken ur gospel och blues, säger Birger. En ny art uppstod: tonåringar!


Föreställningen har gott ett tiotal gånger i sommar – och i höst är man inbokade för ett antal spelningar i Stockholm.

– Det rullar på, säger Birger Schlaug. Aldrig trodde jag väl att jag skulle göra detta, men det är så oerhört roligt. Och så härligt långt ifrån riksdag och politiker! Fast en och annat berättelse från den tiden brukar jag väva in i alla fall, åtminstone vid kaffet under pausen. Det hände ju ett och annat som var väl så komiskt…

Inga kommentarer: