OM FÖRESTÄLLNINGEN
Fred Lane - Birger Schlaug

Berättelsen om musiken, tiden och samhället som skapade rebellen Elvis och rock´n´roll. En samhällstillvänd föreställning med den engelske sångaren Fred Lane och Birger Schlaug.
RECENSIONER

"Succé! Högt underhållningsvärde, drog storpublik" Katrineholms Kuriren
"Fängslade publiken" Folkbladet
"Populär helkväll" Norrköpings Tidningar
"Muntliga och musikaliska godbitar" Jönköpingsposten
"Föreställningen höll hög klass" Lerums Tidning
"Trevligt och lärorikt, skämtsamt och trivsamt, humoristisk" Sala Allehanda
"Fantastisk föreställning!" Peo Högman, Visans Vänner

Birger Schlaug, som lämnade politiken för mer än nio år sedan, skrev en bok som kom ut för några år sedan. Den heter Gud Älskar Att Färdas I En Rosa Cadillac och handlar om Elvis Presley och livet som var. När Fred Lane, som bland annat sjungit folksånger från de brittiska öarna och gjort sig känd för sina tolkningar av Dan Andersson och Nils Ferlin på engelska, läst boken ringde han omedelbart till Birger och föreslog ett samarbete.

– Boken var så bra att jag ville göra något, säger Fred. När vi talat om saken insåg vi att vi såg på Elvis musik på liknande sätt, så det har inte varit några svårigheter att välja låtar, mestadels av det mer bluesiga slaget.

Får vi höra Birger Schlaug sjunga? Svaret är nja. Det kanske blir några toner, men annars är det Fred som står för sång och musik, medan Birger står för pratet i en väl sammanflätad föreställning. Vi kommer att få uppleva 50- och 60-talen, som de såg ut både i USA och i Sverige. James Dean, bröderna Kennedy och Martin Luther King skymtar förbi i berättelsen - liksom striden här hemma mellan Elvis och Tommy.

Tillsammans gör Fred och Birger en annorlunda föreställning som både roar och oroar.

– Det var en hård tid i Södern, med rasism och segregation. Ur denna smältdegel föddes rocken ur gospel och blues, säger Birger. En ny art uppstod: tonåringar! Vi vill berätta historien på vårt sätt, med hjälp av musik vi älskar.

Vi kommer nära både människan och artisten Elvis, berättelsen tränger in i skivstudior och stunder av både glädje och frustration.

– Trots all glädje i föreställningen handlar det ju i grunden om en grabb som vart allt fattigare ju rikare han blev, säger Fred.

Föreställningen är nu spelad cirka 80 gånger på bland annat teatrar, Folkets hus, seniorföreningar, bibliotek, visklubbar, folkhögskolor, bygdegårdar och fängelser. På youtube finns en del klipp, bland annat här från bibliotek och här från en folkhögskola.